black and white speakers on white shelf

Yogamat Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Begin jij de ochtend tegenwoordig ook al met de downward facing dog? Nee? Dan begin jij je dag dus ook niet met de zonnegroet, waar deze houding onderdeel van is. Vinden we natuurlijk niet erg, maar we willen wel even vermelden dat yoga wel degelijk de start van je dag kan verbeteren.

Die yoga voer je dan natuurlijk uit op een yogamat. Omdat we begrijpen dat je het eerst wil uitproberen en niet weet of je het wel gaat volhouden, presenteren we in deze blog slechts de budgetvriendelijke yogamatten. Stop je na een tijdje toch weer, dan kan je vast wel leven met die paar verspeelde euro’s. Kijk je met ons mee naar de plekken waar je deze yogamat dan moet aanschaffen?

Yogamat Action

Of je een yogamat bij Action kunt kopen, kan variëren afhankelijk van het assortiment van de winkel op een bepaald moment. Action heeft een wisselend aanbod en verkoopt soms yogamatten. Het is het beste om de dichtstbijzijnde Action-winkel te bezoeken of hun website te raadplegen voor actuele beschikbaarheid en prijzen. Gelukkig voor jou hebben we dit al voor je gedaan en inderdaad, je kan een yogamat bij de Action aanschaffen.

Kaytan yogamat

Prijs: €8,95
Afmetingen: 58 x 173 x 0,5 cm

Er is een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een yogamat. Deze punten hebben we uitbreid omschreven in de koopgids onderaan dit artikel, maar we kunnen nu ook alvast op een paar dingen ingaan. Eén belangrijk aspect is dat je grip hebt. Deze yogamat geeft je dit door de anti-slipcoating en reliëf. Verder is het handig dat de yogamat een draagriem heeft. Ga je bijvoorbeeld naar de sportschool om een yogales te volgen, dan kan je je eigen matje meenemen. Wel zo hygiënisch lijkt ons zelf. Het maakt tegelijkertijd dat je ‘m gemakkelijk kan opbergen. Oh ja, een leuk detail wat niet noodzakelijk is, is dat de mat in meerdere kleuren beschikbaar is.

Kaytan fitnessmat

Prijs: €7,95
Afmetingen: 180 x 58 x 1 cm

Yes, we know. Het betreft inderdaad geen yogamat, maar wel een fitnessmat. De reden waarom we deze mat hebben toegevoegd aan de lijst, is de dikte. Hij is namelijk 1 centimeter dik en dat is erg comfortabel. Bij yoga neem je doorgaans de meest vreemde houdingen aan en dan is het niet fijn dat je botten de grond raken. Bovendien is deze mat eveneens uitgerust met een anti-slip laag. Het enige nadeel aan deze mat is misschien dat hij wat meer ruimte inneemt. Daarnaast vinden we het jammer dat hij alleen saai grijs en zwart beschikbaar is. Niet iets waar je mee kan opvallen, helaas.

Yogamat Lidl

Wat je misschien niet had verwacht van een winkel als de Lidl, maar wat wel degelijk waar is, is dat ze sportaccessoires verkopen. Tenminste, wel alleen in hun webshop, maar tegenwoordig worden pakketjes ook snel verstuurd dus daar zal je niet heel lang op hoeven te wachten.

CRIVIT Yogamat 180 x 60 cm

Prijs: €9,99
Afmetingen: 180 x 60 x 0,5 cm

De yogamat van Crivit biedt een veilige en milieuvriendelijke oefenervaring. Dit komt omdat hij is volledig vrij is van schadelijke stoffen. Daarnaast is het vervaardigd onder ethisch verantwoorde arbeidsomstandigheden, wat natuurlijk ook een erg fijn idee is. De yogamat kenmerkt zich verder door een anti-slip oppervlak voor maximale stabiliteit. Een handige draagriem voor het oprollen en vervoeren van je mat is tegenwoordig ook onmisbaar, dus daar kan je eveneens vanuit gaan. Wat ons betreft een echt pareltje onder de yogamatten. Je hebt de keuze uit twee prachtige kleurvarianten: paars en donkerblauw.

Yoga kan op zichzelf al heel zwaar zijn. Echter heb je voor sommige soorten yoga of sommige verschillende oefeningen wat hulpmiddelen nodig. Dit maakt de oefening gemakkelijker om uit te voeren óf juist zwaarder. Iets met differentiëren, of zoiets. Hoe dan ook verkopen ze bij de Lidl een yoga accessoires set. We konden dit natuurlijk niet onbenoemd aan je voorbij laten gaan. Het kost €6,99 en bestaat uit: een balzitkussen, pilates-ring, yoga-blokken en yoga-ballen.

Andere budget keuzes

Als je op zoek bent naar een betaalbare yogamat, zijn er diverse budgetopties beschikbaar. Kijk naar aanbiedingen en kortingen om een voordelige keuze te maken voor je yogasessies zonder de kwaliteit op te offeren. Misschien is zoiets als Black Friday een goede dag om je yogamat aan te schaffen. Goed, kijk maar gauw op welke matten wij zijn gestuit.

Yogamat Matchu sports

Prijs: €14,95
Afmetingen: 180 cm x 60 cm x 0,9 cm

Een wat dikkere mat is, zoals we vertelden, fijn voor het comfort. Je voelt niet letterlijk overal je botten zitten en het voelt gewoon wat prettiger aan. Toch is niet alles zo voordelig aan een mat als deze. Hoe dikker de mat, hoe meer grip je verliest. Het is dus niet heel fijn in de zin van dat je je evenwicht minder goed zal kunnen bewaren. Alle andere aspecten aan deze mat zijn wat dat betreft wel fijn. Hij is lang genoeg, breed genoeg, heeft een draagriem en is makkelijk schoon te maken. Al dat zweet veeg je zo met een natte doek weg.

Yogamat Shoppartners

Prijs: €16,49
Afmetingen: 180 x 60 x 0,5 cm

Dit is niet zo maar een yogamat, nee, deze is antislip, antistatisch én antibacterieel. Dat eerste aspect hebben we al een aantal keer behandelt, maar wist je dat die tweede ook heel handig is. Statische elektriciteit kan ontstaan door wrijving tussen materialen, zoals wrijving tussen kleding en stoffen. Dit kan leiden tot een ophoping van lading en statische schokken wanneer je geladen voorwerpen aanraakt. Gezien je bij yoga veel tegen je mat aan ‘schuurt’, wil je natuurlijk niet dat dit uiteindelijk leidt in een schok. Vind je dat vervelend, dan is deze mat dus iets voor jou. Dat deze roze(!) mat antibacterieel is, is fijn in hygiënisch oogpunt.

Yogamat KIMJALY

Prijs: €9,99
Afmetingen: 172 x 58 x 0,4 cm 

Als je zelf niet zo lang bent, dan is het natuurlijk onzin om te zeggen dat je een lange mat nodig hebt. Deze mat is er voor iedereen die zelf toch niet heel lang is. Een kortere mat betekent vaak ook een lichtere mat, wat weer voordelig is als je de mat veel heen en weer verplaatst. Verder beschrijft de Decathlon, want daar is waar je de yogamat aanschaft, de yogamat als een mat voor beginners. Dat zie je ook wel aan de prijs terug en is dus perfect voor de insteek waar vanuit we deze blog schrijven.

Koopgids yogamat

Een goede yogamat is essentieel voor een comfortabele en effectieve yogabeoefening. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het kopen van een yogamat:

 • Dikte
  Yogamatten zijn er in verschillende diktes, meestal variërend van 3 mm tot 6 mm. Dikkere matten bieden meer demping en comfort, terwijl dunnere matten meer stabiliteit en grip bieden. Kies de dikte die het beste bij je past op basis van je comfortbehoeften en het type yoga dat je beoefent.
 • Materiaal
  Yogamatten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals PVC, TPE, rubber, katoen en jute. PVC-matten zijn duurzaam en betaalbaar, maar niet milieuvriendelijk. TPE-matten zijn milieuvriendelijker en hebben goede grip. Natuurlijke rubbermatten bieden uitstekende grip en zijn ook milieuvriendelijk. Kies een materiaal dat past bij je voorkeur en waarden.
 • Grip
  Een goede antislipmat is belangrijk om uitglijden tijdens je yogabeoefening te voorkomen. Controleer of de mat een textuur of reliëf heeft om de grip te verbeteren, vooral als je op een gladde ondergrond yoga beoefent.
 • Lengte en breedte
  Zorg ervoor dat de yogamat lang genoeg is om comfortabel op te liggen en breed genoeg om voldoende ruimte te bieden voor je oefeningen. De standaardafmetingen zijn rond de 180 cm lang en 60 cm breed, maar er zijn ook bredere/ smallere en langere/ kortere opties beschikbaar.
 • Gewicht en draagbaarheid
  Als je van plan bent om je yogamat vaak mee te nemen naar de yogastudio of elders, overweeg dan het gewicht en de draagbaarheid. Lichtgewicht matten met draagriemen of handgrepen zijn handig voor onderweg.
 • Duurzaamheid
  Overweeg de duurzaamheid van de mat, vooral als je van plan bent om intensieve yoga-oefeningen te doen. (Duurdere) matten van hoogwaardige materialen gaan over het algemeen langer mee.

Hopelijk heb je aan de hand van bovenstaande punten een keuze kunnen maken voor jouw nieuwe yogamat. Deze zal je helpen om zo soepel te worden zoals je dat nog nooit eerder hebt gevoeld.