a black and white photo of a woman in lingerie leaning on a bed

Buikgriep zonder overgeven

Buikgriep, ook wel bekend als gastro-enteritis, is een veelvoorkomende boosdoener. Vrijwel niemand leeft zijn leven zonder hier een keer ten onder aan te gaan. Het gaat vaak gepaard met symptomen als braken en diarree.

Echter ervaren sommige mensen buikgriep, zonder overgeven of diarree. Is het dan wel buikgriep, of is het dan toch wat anders? Lees in deze blog het antwoord op deze vraag en nog veel meer relevante informatie. Onthoud dat het altijd beter is om naar de huisarts te gaan dan op het internet op zoek te gaan. In veel gevallen wordt het daar veel erger omschreven dan het daadwerkelijk is.

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een virale infectie die het maag-darmkanaal aantast. Zoals je begrijpt wordt het dus veroorzaakt door een virus. Echter is die omschrijving niet helemaal volledig, omdat het ook kan ontstaan door bacteriën. In ieder geval komt het op hetzelfde neer: je maag-darmkanaal is niet meer veilig.

De kans dat je het een keer oploopt, is vrij groot. Dit heeft er onder andere mee te maken dat buikgriep erg besmettelijk is. De virussen en bacteriën verspreiden zich gemakkelijk. Heeft iemand op jouw werk/ school/ gezin buikgriep, maar toont hij of zij nog geen symptomen, dan kan het zo maar ‘onzichtbaar’ worden doorgegeven. De symptomen treden na besmetting overigens al redelijk snel op. Dat is het moment dat je van alleen besmet naar ziek gaat.

Symptomen

De symptomen van buikgriep variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

  • Braken
    Een van de meest voorkomende symptomen van buikgriep is braken. Dit kan plotseling beginnen en meerdere keren per dag voorkomen. Probeer kleine beetjes te blijven eten of in ieder te geval te blijven drinken. Dit voorkomt uitdroging.
  • Diarree
    Diarree is een ander kenmerkend symptoom. Het zal leiden tot uitdroging als je niet genoeg drinkt en vereist vaak veelvuldig toiletbezoek. Goed je handen wassen, anders zal je door dit snel anderen aansteken die gebruikmaken van hetzelfde toilet.
  • Buikpijn
    Buikpijn en krampen zijn gebruikelijk bij buikgriep en kunnen variëren in intensiteit. Meestal zit de pijn ter hoogte van
  • Koorts
    Een verhoogde lichaamstemperatuur is een teken van een infectie en kan dus bij buikgriep voorkomen. Houd de koorts aan? Neem contact op met de huisarts.

Een buikgriep houdt meestal een paar dagen tot zo’n twee weken aan. Lijkt het alleen maar erger te worden of houdt het langer dan die twee weken aan, dan is het verstandig professionele hulp in te schakelen.

Dus, wat moet je doen bij buikgriep?

Het is essentieel om gehydrateerd te blijven, vooral wanneer je kampt met braken en diarree. Kleine slokjes water of thee zullen je wel helpen. Verder wil je veel rusten, omdat dat het lichaam helpt bij het bestrijden van de infectie. Bovendien zal dat je verdere herstel ook bevorderen. In sommige gevallen zal overigens medicatie worden voorgeschreven om zo de symptomen te verlichten. Denk aan medicatie om het braken tegen te gaan, zodat je lichaam weer de energie kan opdoen om te herstellen.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En ook buikgriep kan je tot op zekere hoogte voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door zelf een goede hygiene aan te houden. Echter zal je degene die al besmet is, ook moeten aanraden om dit te doen. Dus, thuis werken als dat thuis kan, gebruik maken van een apart toilet en goed de handen wassen. Ook is het goed om hem of haar maar even niet te laten koken. Op die manier kan je elkaar helpen om jezelf gezond te houden. Dat je een goede weerstand hebt, zal overigens ook meehelpen.

Buikgriep zonder braken

Nu is het zo dat sommige mensen wel buikgriep oplopen, maar niet hoeven te braken. Als het inderdaad buikgriep betreft, zal je waarschijnlijk wel een aantal andere symptomen ervaren, waaronder dus die diarree. Is dit ook niet het geval en heb je bijvoorbeeld alleen buikkrampen, dan hoeft het absoluut geen buikgriep te betreffen. Andere oorzaken die leiden tot buikpijn, zijn:

  • Gastro-intestinale aandoeningen: Chronische aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen langdurige buikpijn veroorzaken.
  • Voedselintoleranties: Lactose-intolerantie, glutenintolerantie en andere voedselallergieën kunnen aanhoudende buikklachten veroorzaken na het consumeren van triggerende voedingsmiddelen.
  • Orgaanproblemen: Langdurige buikpijn kan te wijten zijn aan problemen met organen zoals de lever, galblaas, nieren, of de alvleesklier, bijvoorbeeld door galstenen of nierstenen.
  • Gynaecologische aandoeningen: Bij vrouwen kunnen aandoeningen zoals endometriose, vleesbomen of menstruatieproblemen resulteren in langdurige buikpijn.
  • Stress en psychische factoren: Psychosomatische oorzaken, zoals stress, angst of depressie, kunnen ook leiden tot aanhoudende buikklachten.

Mocht je dus denken dat je buikgriep hebt, maar hoef je niet over te geven of heb je geen diarree? Bedenk je dan eens of het ook wat anders kan zijn. Belangrijk is dat je hierin niet zelf voor dokter gaat spelen, maar professionele informatie verkrijgt. Een bezoekje aan de huisarts is in principe gratis, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Het gaat immers om je gezondheid en daar wil je wel het beste voor.

Conclusie

Kan je buikgriep hebben zonder dat je hoeft te braken? Ja, in principe kan dat. Echter hangt het er dan nog een beetje vanaf wat voor andere symptomen je hebt. Je kan namelijk simpelweg ook aan een aandoening leiden als het lang aanhoudt. Raadpleeg bij twijfel altijd een dokter. Zijn jouw symptomen alleen maar te wijden aan buikgriep en worden andere dingen uitgesloten, dan zal een dokter misschien wel zeggen dat je alsnog buikgriep hebt.