McCafe building

8 x minste calorieën mac (onder 300 kcal)

Stel je voor dat je midden in je dieet met je kinderen een verrassingstripje naar de McDonald’s maakt. We begrijpen dan heel goed dat je die vette hamburger het liefst links laat liggen. Maar, omdat het toch wel erg gezellig is, wil je wel wat eten. Moet je dan gaan voor de salade, of toch wat anders?

In dit artikel zal je zien dat een salade nou niet per se de beste optie voor je zal zijn. Met andere woorden, er zijn een stuk meer producten met veel minder calorieën dan zo’n salade. We zetten alle producten onder de 300 kcal voor je neer, zodat je met een combinatie van een aantal producten tóch niet boven je maximaal aantal calorieën van die dag uittorent. Tegelijkertijd kan je wel gezellig meedoen met het uitje.

Let op! We rekenen dingen zoals sausjes en drankjes hier niet bij, gezien dat soms nogal calorie-bommetjes kunnen zijn. Bovendien is water ook drinken. Liever een nugget extra dan inleveren op zoiets als frisdrank, nietwaar?

Producten en voedingswaarden beneden 300 kcal

En zie hier, een zorgvuldig samengestelde lijst met maar liefst acht producten die een voedingswaarde hebben van minder dan 300 kcal.

 1. Hamburger
  Energie: 247 kcal
  Vetten: 8,5 gram
 2. Cheeseburger
  Energie: 297 kcal
  Vetten: 12 kg
 3. Veggie Chicken salad Honey Mustard
  Energie: 289kcal
  Vetten: 12 gram
 4. Kleine Franse Frietjes
  Energie: 231 kcal
  Vetten: 11 gram
 5. Chicken Tenders
  Energie: 198 kcal
  Vetten: 10 gram
 6. Chicken McNuggets (6 stuks)
  Energie: 265 kcal
  Vetten: 13 gram
 7. Veggie McNuggets (6 stuks)
  Energie: 298 kcal
  Vetten: 14 gram
 8. Egg McMuffin
  Energie: 283
  Vetten: 12 gram

Een grappig detail is dus al dat de vegetarische opties eigenlijk niet eens de ‘meest gezonde’ keuzes zijn, als je kijkt naar het aantal kcal of vetten.

Gemiddelde portie voor avondeten

Laten we er vanuit gaan dat een gemiddeld eter (vrouw) ongeveer 500 kcal per diner naar binnen werkt. Mocht je bijvoorbeeld in een calorietekort zitten, dan is dat aantal ook even handig om aan te houden als je een avondje ‘Mac’ gaat. De rest van de dag wat compenseren et voilà, je bent al waar je wil zijn. Maar als je dat aantal aanhoudt, wat is dan een doable maaltijd? We hebben een aantal opties voor je neergezet:

 • Optie 1: een totaal van 504 kcal
  Neem de Veggie Chicken salad Honey Mustard, aan de hand van een Iced Fruit Smoothie Aardbei & Banaan (215 kcal)
 • Optie 2: een totaal van 428 kcal
  Eet de Kleine Franse Frietjes samen met de Chicken Tenders en een glas (bruisend) water.
 • Optie 3: een totaal van 512 kcal
  Een heerlijke klassieke Hamburgers en 6 bruingebakken Chicken McNuggets. Let op: je bestelt de Chicken Nuggets dan zonder saus.
 • Optie 4: een totaal van 495 kcal
  Wat minder droog dan een Hamburger: een Cheeseburger met als side de Chicken Tenders.
 • Optie 5: een totaal van 529 kcal
  Een aantal Kleine Franse Frietjes in combinatie met de 6 Veggie McNuggets, beide zonder saus, moet ook wel lekker zijn.

Zo, al vijf heerlijke opties waar je ongetwijfeld van zult smullen. Natuurlijk kan je in plaats van frisdrank altijd gaan voor een flesje water, gezien je dat niet bij je kcal hoeft op te tellen. Sterker nog, het zal juist goed zijn voor je lichaam om water te drinken. Zo versnel je misschien het verwerkingsproces van al dat vet en het zout namelijk.

Calorieën zeggen niet alles

Maar goed, zoals je waarschijnlijk zelf ook wel begrijpt, dieet of niet, zeggen calorieën niet alles. Calorieën, of wel de kcal, zijn namelijk maar een onderdeel van het hele plaatje. Zo moet je ook kijken naar alle voedingsstoffen. De voedingsstoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam en bestaan uit onder andere eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Bovendien zegt de hoeveelheid kcal ook niet heel veel over verzadiging. Eten zoals dat van de McDonald’s staat er om bekend dat het niet heel erg veel vult. Er zitten weinig vezels, eiwitten en gezonde vetten in, die je anderzijds een vol gevoel geven. Dat probleem dat in de producten van de McDonald’s zit, zorgt er dan ook voor dat veel mensen overeten. Wat kipnuggets en een frietje is voldoende, maar in plaats daarvan wordt ernaast nog eens gekozen voor een vette hamburger (of 2). Dat de McDonald’s dan niet de meest gezonde optie is, hoeven we je niet te vertellen.

Af en toe een frietje is nog zo slecht niet

Maar, aan de andere kant geldt dan weer dat het sporadisch van een frietje echt niet slecht hoeft te zijn. Het eten mag dan wel vet en zout zijn, maar het is en blijft een heerlijke traktatie dat ongetwijfeld je humeur opfleurt. Voor de meeste mensen is het niet weggelegd om alsmaar kcal te gaan tellen. Geniet een beetje van het leven en zorg verder dat je een gebalanceerd dieet met veel groentes hanteert en genoeg sport. Met andere woorden, een frietje eten als traktatie is prima, zolang het in een evenwichtige levensstijl past.

Conclusie

Zo, er bestaan dus wel degelijk een aantal calorie-arme producten bij de McDonalds. Weet dat het op z’n tijd echt geen kwaad kan om wel even ‘voluit’ te gaan. Echter moet je je bedenken dat je het gewoon niet te vaak moet doen, óók niet als je qua calorieën op een laag aantal komt. Combineer een maandelijks uitje naar de grote gele M dan ook met een gebalanceerde levensstijl, waarin je genoeg dagelijkse beweging hebt en gezond eet. Gezond in de zin van genoeg vezels, koolhydraten en mineralen.