child in white tank top

Hoeveel mensen zijn er op de wereld met mijn naam?

Sophie, Finn, Thijs, Huub, Han, Eva, Max, Sem, Zoë, Charelle, Dex, Xavi, Shadee, Lieke, Chris, Esther, Daan, Nico, Airen, Nowie, Nami, Benjamin, Harper, Maan, ….

We kunnen bijna eindeloos doorgaan met een lijst van voornamen. Namen van nu, namen van vroeger, namen die als tijdloos worden beschouwd. Laat staan als we de namen pakken in combinatie met tweede (derde en vierde) namen en achternamen. Er zijn zó veel unieke mensen met unieke namen, maar tegelijkertijd is het ook niet gek als iemand hetzelfde als jij heet.

Want, hoeveel mensen zijn er eigenlijk op de wereld met jouw naam? We bekijken de frequenties van verschillende combinaties van je naam en zullen nog meer relevante informatie in dit artikel voor je uiteenzetten. Lees je gauw verder? Misschien is de kans dat jij je naamgenoot tegen kan komen, wel groter dan je denkt!

Een handige tool

Jaren geleden, in 2012 om precies te zijn, werd er een toen de wereld in geholpen. Deze tool, forebears.io, zou aangeven hoeveel mensen er met jou naam rondlopen. Je kan dit zowel voor je voor- als achternaam gebruiken. Zoek je naar een voornaam, dan krijg je hoogsywaarscijnlijk ook een uitleg van wat je naam eigenlijk betekent. Je kan zien op een wereldkaart waar je naam als meest voorkomt in welke frequentie. Als het goed is, is er erg regelmatig een update, maar het betreft sowieso niet het huidige en precieze aantal. Maar goed, this is as close as you will get, dus doe het er mee.

Stel je voor, je heet Luc Janssen. Dan:

 • zo’n 457,689 mensen hebben deze voornaam
  de meeste mensen met deze naam wonen in België
 • zo’n 132,527 mensen hebben deze achternaam
  de meeste mensen met deze naam wonen in Nederland

Wat dat betreft is het een naam die best gecentreerd rond Nederland voorkomt. Het is erg grappig om te zien dat je al deze informatie kan vinden.

2014

De tool bestaat dus al zo’n 12 jaar, maar de update waar we het net al over hadden, is absoluut niet jaarlijks. In 2014 was de laatste update. Waarschijnlijk is er toen een groot bestand geweest, wat goed te importeren was. Hoewel er tegenwoordig misschien veel meer Luc’s of Janssen’s rondlopen, zal je ongeveer nog wel een goed beeld hebben. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat ineens in China iedereen Luc heet, terwijl de teller daar op een verwaarloosbaar aantal stond. Houdt daar dus goed rekening mee.

Overige informatie

Maar naast de tool dat je kan zoeken op de frequentie van namen over de wereld heen, kan je ook zoeken naar relevante informatie over plaatsen. Je kan kijken naar hele landen, maar ook naar een provincie zoals Overijssel. Informatie die je over bijvoorbeeld Nederland vindt, betreft onderwerpen als:

 • migratie
 • geboorte
 • oorlog
 • het koninklijk huis
 • huwelijk en scheidingen
 • leger
 • enzovoort

Achter een onderwerp staat dan wel heel netjes het jaartal aangegeven. De immigratie van Nederlanders in New York vond op een specifiek punt in de geschiedenis op een grote schaal voor. Het jaartal ligt daar op 1881 – 1894. Dat is trouwens gelijk een grappig detail, want zoals je daaraan kan zien, is de hele site heel erg Amerikaans ingericht. Amerikaans in de zin van, dat soort informatie betreft absoluut de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het is belangrijk voor hen om te weten, terwijl jou het waarschijnlijk niet heel veel kan interesseren.

Meer feitjes over namen

Goed, nu je de basis van de website goed doorhebt, is het tijd om je leuke feitjes te vertellen, die we op de website hebben kunnen vinden. Lees:

 • Meest voorkomende voornaam
  In Nederland waren de meest populaire namen Monique en Hans. In 2014. Kan jij dat geloven? Nee? Wij ook niet. Kijk je namelijk naar een bericht van de NOS, dan zal je zien dat Daan en Sophie de meest populaire kindernamen waren. En dat is precies wat het zo verwarrend gaat. Deze website weergeeft namelijk (als het goed is) de meest frequente namen die op dat moment in Nederland voorkwamen. Dat kan dan weer wél. Maar goed, het kan nu al lang weer verandert zijn.
 • Meest populaire voornaam wereld
  In 2014 hadden de meeste mannen Mohammed als naam. Bij de vrouwen was dit Maria. Grappig. Een islamitische en christelijke naam, tegenover elkaar. Maar goed, tegenwoordig worden nog meer mannen Mohammed dan vrouwen Maria genoemd.
 • Namengenerator
  Als je benieuwd bent welke namen de generator kan opleveren in combinatie met voorkeuren als lengte van de persoon, frequentie en zelfs politieke voorkeur, dan kan je die snel gebruiken. Zo weet jij misschien al hoe de naam van je toekomstige kind zal zijn.
 • Populairste achternamen
  In Nederland waren de achternamen Jansen, De Jong en De Vries, in 2014 het meest voorkomend Niet heel verrassend, al zeggen we het zelf.

Hoe komen ze aan al die informatie?

Nu is er eigenlijk nog één vraag die bij ons heel hoog op het lijstje staat en dat is hoe ze aan al die informatie komen? Goede vraag, want het antwoord op die vraag lijkt nog lastiger dan gedacht. Wel wordt er op de pagina credits, onder Historical data and reference gerefereerd naar een platform genaamd FamiliySearch. Ook The National Archives of Ireland worden hierbij benoemd. Met andere woorden, het zou best kunnen dat daar een hele hoop informatie is uitgeput. Toch denken we maar altijd: hoe dichter je het bij huis zoekt, hoe meer kans je hebt op een duidelijker beeld. Er zijn namelijk ook Nederlandse websites waar je bijvoorbeeld kan zien waar je achternaam allemaal voorkomt. Of wat dacht je van babysites waarop je kan zien in welk jaar hoeveel mensen in Nederland jouw naam kregen.

Hoeveel mensen zijn er op de wereld met mijn naam?

We kunnen concluderen dat het met een tool als forebears.io erg makkelijk is om te zien hoeveel mensen op de wereld jouw naam dragen. Echter is deze informatie relatief ‘oud’ en gelden de precieze aantallen die toen werden gegeven, al lang niet meer. Neem het daarom liever aan als indicatie dan de absolute waarheid. Ben je écht benieuwd naar de herkomst van je achternaam? Check dan met een historicus of je misschien een stamboom kan opzetten.