eight girls sitting on gray bench

Leuke sporten voor meiden op een rijtje

Sporten is uiterst belangrijk voor kinderen. Het biedt namelijk niet aalleen fysieke voordelen zoals het bevorderen van een gezonde groei en ontwikkeling, nee, ook op sociaal-emotioneel en zelfs cognitief gebied bestaan er voordelen. Door te sporten maak je een meisje bekend met het opbouwen van zelfvertrouwen, discipline en soms zelfs teamwork.

Zie je dat een jonge meid al op een vroegere leeftijd is begonnen met sporten, dan zal ze waarschijnlijk een meer atletische bouw hebben. Waar je ook naar wil streven bij meiden, is de gezonde relatie die ze hebben met eten en hun eigen lichaam. Op een gegeven moment gaat hun lichaam veranderen en zullen ze wat meer curves krijgen. Dit is vrouw-eigen en kan je eigenlijk niet tegenhouden, terwijl het de dames tegelijkertijd wel erg onzeker maakt. Nou ja, in deze blog zullen we leuke sporten voor meiden op een rijtje zetten en tegelijkertijd meer tips geven over hoe ze hun lichaam ook mentaal gezond houden!

De voordelen van sporten

We vertellen het nogmaals, maar dan in een wat beknoptere en duidelijke beschrijving: maar sporten is dus ontzettend belangrijk. Sporten biedt namelijk een scala aan voordelen voor meisjes, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het helpt bij het opbouwen van sterke botten en spieren, verbetert de coördinatie en flexibiliteit, en vermindert het risico op obesitas en chronische ziekten. Daarnaast bevordert sporten ook de mentale gezondheid door stress te verminderen, zelfvertrouwen te vergroten en een positieve mindset te bevorderen. Bovendien biedt het meisjes de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken en waardevolle sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Populaire sporten

Er zijn tal van sporten die geschikt zijn voor meisje van alle leeftijd en vaardigheidsniveaus. Probeer je hierbij niet te beperken tot hun gender, maar denk breder dan dat. Een meisje hoeft namelijk niet per se te dansen of aan hockey te doen. Wellicht heeft ze wel de droom oom een kickbokser te worden of aan iets te doen zoals schaatsen of voetbal. Een aantal populaire sporten waar je aan zou kunnen denken, hebben we voor je op een rijtje gezet. Lees:

 • Voetbal
  Het is een teamsport die niet alleen fysieke fitheid bevordert, maar ook teamwork en strategisch denken stimuleert.
 • Turnen
  Turnen vereist kracht, flexibiliteit en elegantie. Het is een geweldige sport voor meiden die graag hun acrobatische vaardigheden willen ontwikkelen en hun lichaam willen uitdagen.
 • Zwemmen
  Een low-impact sport? Nee hoor, het is juist een sport die het hele lichaam traint en tegelijkertijd helpt om stress te verminderen en de geest te ontspannen. Bereid je maar voor op lange, warme middagen op de tribune van het wedstrijdbad.
 • Tennis
  De hand-oog coördinatie wordt, terwijl ze tegelijkertijd werkt aan haar uithoudingsvermogen en conditie. Let wel dat dit een redelijk blessure-gevoelige sport is.
 • Yoga
  Good for the body and the mind. Hoewel je de wat jongere meiden hiermee waarschijnlijk niet gelukkig maakt, kan het voor puberende meiden juist een manier zijn om hun hersenpan tot rust te brengen.
 • Wielrennen
  Conditie, genieten van de natuur, uithoudingsvermogen en een geweldige kracht, kan je met deze sport bereiken. En ja, wielrennen is écht anders dan het fietsen op je Contina U4.
 • Material arts
  Martial arts zoals karate, judo en taekwondo zijn geweldige opties voor meisjes die geïnteresseerd zijn in zelfverdediging en zelfdiscipline.
 • Atletiek
  Deze sport omvat een breed scala aan sporten, waaronder sprinten, verspringen, hoogspringen en werpen. Meiden kunnen zich specialiseren in verschillende disciplines en hun vaardigheden verbeteren.

Zo zie je maar weer dat er veel meer bestaat dan de traditionele sporten die je vaker bij meiden van een bepaalde leeftijd voorbij ziet komen. Veel verenigen bieden proeftrainingen aan, dus opbellen om een keertje mee te trainen, zal geen probleem te zijn. Voor de mensen die in grote steden wonen, soms bestaan er wachtlijsten en in die gevallen kan je er niet vroeg genoeg bij zijn.

Hoe de juiste sport te kiezen

Het kiezen van de juiste sport is essentieel voor een plezierige en lonende ervaring. Meisjes moeten rekening houden met hun interesses, passie, lichaamstype en vaardigheden bij het maken van hun keuze. Het is ook belangrijk om de beschikbaarheid van faciliteiten en teams in overweging te nemen.

En als ze dan iets heeft gevonden, wil je haar stimuleren op van allerlei verschillende manieren. Zoek allereerst een professionele vorm van begeleiding (of een goede vereniging) waardoor ze op de juiste manieren technieken aanleert. Daarnaast is het belangrijk dat de meid consistent is en zich toewijdt aan de trainingen. Hoe vaker en langer je dat volhoudt, hoe beter je zal worden. Dat betekent overigens ook dat je af en toe tegen een dichte deur aanloopt, maar ze zeggen niet voor niets dat ‘de aanhouder wint’. En oh ja, dat doe je natuurlijk altijd onder de voorwaarde dat ze er plezier in heeft, dat ze vriendschappen opbouwt en een aantal positieve ervaringen meemaakt.

Conclusie

Sporten biedt meisjes talloze voordelen, variërend van fysieke gezondheid tot mentaal welzijn en sociale interactie. Door deel te nemen aan sportieve activiteiten kunnen meisjes niet alleen hun lichaam versterken, maar ook hun geest verrijken en waardevolle levensvaardigheden ontwikkelen. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten en ontdek welke sport het beste bij jouw (niet zo kleine) meid past!