soup in bowl

Hoeveel soep per persoon?

Soep is een veelzijdige en heerlijke maaltijd die geschikt is voor bijna elke gelegenheid. Is het geen voorgerecht bij een diner, dan is het misschien wel de ‘makkelijke weg’, waar je voor kiest wanneer je geen zin hebt om te koken. In ieder geval heeft de gelegenheid zeker wel invloed op de hoeveelheid soep per persoon. We vertellen je daar alles over in deze blog. Zo zal je nooit meer te weinig of veel te veel soep maken.

De belangrijkste overwegingen

We zullen eerst de overwegingen aan je vertellen, die ertoe leiden dat een portie juist groter of minder groot maken. Lees:

#1 Type soep

Het type soep dat je wilt serveren, speelt een cruciale rol bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. Dikke, romige soepen vereisen doorgaans minder per persoon dan een heldere bouillonsoep. Dus, van een licht kippensoepje zal je een stuk meer kunnen eten dan een linzensoep die is aangedikt met crème fraiche of kookroom.

#2 Grootte van de maaltijd

Is de soep het hoofdgerecht of slechts een voorgerecht? En als het om een hoofdgerecht gaat, serveer je er dan ook nog een broodje of iets dergelijks bij? Met andere woorden, de grootte van de maaltijd heeft invloed op de benodigde hoeveelheid soep.

#3 Eetlust

Misschien wat voor de hand liggend, maar de eetlust van een persoon zegt ook genoeg over de hoeveelheid soep die je nodig hebt. Een jong kind zal misschien wel twee keer zo weinig eten dan een volwassenen. Aan de andere kant zal je puberzoon van zestien zich pas voldaan voelen na 2 of zelfs 3 kommen soep.

Met andere woorden: bedenk met wat voor gezelschap je straks aan tafel zit. Dat zal een belangrijke overweging zijn in het maken van de soort en hoeveelheid soep.

Hoeveel soep heb je nodig per persoon?

En dan nu, het antwoord waar je waarschijnlijk naar zocht, de hoeveelheden soep per persoon. We leggen je verschillende scenario’s voor, waarvan je de informatie in je kan opnemen.

 • Voorgerecht: ongeveer 250 ml soep per persoon (1 kom soep)
 • Hoofdgerecht: minimaal 500 ml per persoon (1,5 tot 2 kommen soep)
 • Soep bij een buffet: je hebt waarschijnlijk meerdere soepsoorten, ga dan voor de gehele hoeveelheid uit van 200-250 ml per persoon (1 klein kommetje soep)

We gaan bij deze hoeveelheden er sowieso vanuit dat een soep die wordt geserveerd als voor- of bijgerecht, lichter is. Denk aan een groentesoep of iets van dien aard. De soep van het hoofdgerecht is een stuk zwaarder, zoals erwten-, champignon- of linzensoep.

Te veel of te weinig soep

Hoe goed je ook een gerecht hebt voorbereid, het kan best zijn dat je te veel of te weinig soep hebt gemaakt. Geen paniek, want we hebben voor beide gevallen een goede oplossing. Bij te weinig soep, wil je altijd een stokbroodje of focaccia in de vriezer houden. Deze warm je dan nog gauw op, zodat je meteen een extra bron van voedsel hebt toegevoegd. Serveer daarnaast de soep in kleinere kommen, zodat het meer lijkt dan het eigenlijk is. Misschien een beetje flauw, maar het oog is makkelijk te verleiden. Sowieso wordt zoiets als het ouderwetste erwtensoep van oorsprong gegeten met roggebrood en katenspek. Je hebt hier dus al op voorhand minder van nodig!

Bij een veel te grote portie aan soep, is het zeker mogelijk om dit nog een paar dagen in de koelkast te bewaren. Warm het op als lunch of bij de ‘kliekjesdag’ en je hebt alles gebruikt. Een ander idee is om soep in te vriezen. Het is handig om dit dan in specifieke porties te doen, zodat je de volgende keer niet alsnog te veel soep hebt.

Makkelijk soep recept

We geven je nog graag een makkelijk recept voor een lekker tomatensoepje. Het staat sneller dan je denkt op tafel (lees, ongeveer binnen een kwartier!). Je zal met onderstaande hoeveelheden

Ingrediënten

 • 6 rijpe tomaten
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 500 milliliter groentebouillon (van een bouillonblokje)
 • Een handvol verse basilicumblaadjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • Eventueel: een eetlepel of twee aan kookroom

Instructies

 1. (Deze stap geldt alleen wanneer je geen schil van de tomaat in je soep wilt)
  Breng een grote pan met water aan de kook. Maak een kruisvormige inkeping aan de onderkant van elke tomaat. Dompel de tomaten een paar seconden onder in het kokende water en haal ze er dan uit. De schil zal gemakkelijk loslaten. Verwijder de schil en snijd de tomaten in grove stukken.
 2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak ze glazig, ongeveer 5 minuten.
 3. Voeg de tomaten toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee tot ze beginnen te verzachten.
 4. Giet de groentebouillon over de tomaten en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15-20 minuten zachtjes sudderen.
 5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot hij glad is.
 6. Snijd de basilicumblaadjes fijn en voeg ze toe aan de soep. Breng de soep op smaak met zout en peper.
 7. Serveer de tomatensoep warm. Je kunt er eventueel een beetje room aan toevoegen voor extra smaak en textuur. Bovendien zal de soep nu ook meer vullend zijn.

Dit eenvoudige tomatensoeprecept is snel te bereiden en zit boordevol smaak. Geniet ervan!

Conclusie

Het serveren van de juiste hoeveelheid soep per persoon is essentieel om je gasten tevreden te stellen. Door rekening te houden met het type soep, de temperatuur, en de maaltijdgrootte, kun je een perfecte maaltijd creëren. We hopen dat je veel aan onze tips hebt gehad. We zijn er immers om je te helpen. Om de wereld van de jongedames gemakkelijker te maken en hen te steunen waar het kan. Niet omdat het moet, maar omdat we daar simpelweg gelukkig van worden.