woman wearing blue denim jacket holding book

De originele en meest geweldige cast van SpangaS

What a time to be alive. Dat is wat wij dachten toen in onze jeugd het tv-programma Spangas op de buis kwam. Binnen no-time veroverden de personages onze harten en zo ook die van vele anderen. Door de jaren heen werden er steeds weer nieuwe seizoenen van deze serie opgenomen, maar helaas hebben we ondertussen wel afscheid moeten nemen van ‘onze’ Spangas.

Met ‘onze’ Spangas bedoelen we natuurlijk de cast, die bestond uit figuren zoals Flip, Avalanche en Lana. In deze blog gaan we een trip down memory lane en zullen we je van alles over de cast van toen vertellen. Er gaat ongetwijfeld weer een belletje rinkelen als je de namen leest en misschien vind je het interdaad wel leuk om te zien wat iedereen nu doet. Lees je mee?

#1 Flip en Tobias van Hamel

Gespeeld door: Jasper en Marius Gottlieb

Deze tweeling, in het echt ook een tweeling, waren toch wel twee grappige jongens. Al hoewel ze nog wel relatief veel van elkaar verschilden. Zo was Flip de meer grappige en chaotische jongen van de twee, wie altijd in was voor avontuur. Daarentegen staat Tobias die wat meer serieus en verantwoordelijk is. Met een slim en bedachtzaam karakter, is hij een echte helper en een mensen mens.

Jasper Gottlieb is tegenwoordig barman en mede-eigenaar van café De Druif en maakt een podcast, waar broer Marius werkt bij een reclamebureau. Daarnaast presenteren ze nog het programma Wat maak je menu? voor de NTR.

#2 Fay Picaroon

Gespeeld door: Titia Hoogendoorn

Ach, de lieve en creatieve, Engelse Fay. Fay stond bekend om haar kleurrijke kledingstijl en haar levendige persoonlijkheid. Ze was altijd in voor nieuwe projecten en staat open voor nieuwe ervaringen. Het grote hart dat ze heeft, is soms weleens te groot, maar desondanks is ze een lange tijd een inspiratiebron voor velen geweest.

Titia Hoogendoorn, wie Fay speelde, is vandaag de dag een zogeheten influenceer. Maar niet zoals je dat wellicht verwacht. In ieder geval heeft ze een boek geschreven over het overwinnen van rijangst, het begrijpbaar maken van de politiek en maakt ze sinds kort samen met een collega een podcast. Volg haar eens op Instagram, zouden we zeggen.

#3 Irmak Sertkaya

Gespeeld door: Fatma Genç

Dit is een vriendelijke en zorgzame tienermeid met een sterke persoonlijkheid. Irmak staat bekend om haar vastberadenheid en haar vermogen om voor zichzelf op te komen. Ze is intelligent en vasthoudend, en ze laat zich niet snel uit het veld slaan. Irmak is ook een loyale vriendin en staat altijd klaar om anderen te helpen wanneer dat nodig is. Haar aanwezigheid brengt positiviteit en veerkracht in het leven van haar vrienden op het Spangalis College.

Irmak Sertkaya werd origineel vertolkt door Fatma Genç. Na deze rol speelde ze nog een aantal rollen, maar heel bekend in het acteren zoals andere collega’s van toen, is ze niet. Wel is ze spreker over onder andere inclusie en leiderschap.

#4 Luxor de Haan

Gespeeld door: Sebastian Wulff

Tja, Luxor. Een stoere en zelfverzekerde jongen met een passie voor beweging. Dat daar bepaaldevaardigheden en een competitieve geest bij gepaard gaan, is natuurlijk niet heel verrassend. Het stoere van hem sloeg af en toe een beetje door in rare fratsen. Gelukkig kwam soms ook de zachtere kant van hem naar boven. De loyaliteit die hij naar zijn vrienden toonde, was natuurlijk iets wat hem meer sierde dan het sportieve. Vonden wij, tenminste.

Wat Wulff nu doet, is ons niet helemaal bekend. Wel heeft hij Inn het verleden nog weleens afgesproken met andere castleden, waarvan de onderstaande foto’s natuurlijk dienen als bewijs.

#5 Avalanche Blokland

Gespeeld door: Talisia Misiedjan

Hoewel Avalanche op school overkomt als een stoere bovenbouwer, is het in het echt misschien wel net wat anders. Althans, Avalanche is de oudste uit een gezin met veel kinderen, waarbij de verantwoordelijkheid vaak op haar schouders landt. Gelukkig is daar beste vriendin Lana, tegen wie ze eerlijk kan zijn en haar gevoelens kwijt kon. Een leuke verschijning om naar te kijken, vonden wij (is overigens nu nog steeds het geval).

Vandaag de dag staat Misiedjan niet stil. Sterker nog, ze is Co-owner & creatief directeur bij A Million Faces en Starblaze Management. Bovendien is ze ook nog bestuurslid bij Stichting Sire. Als je haar achternaam misschien bekend voorkomt, is dat niet zo gek. Zusje Quinty Misiedjan is een drukke influencer die tegenwoordig ook programma’s presenteert voor de publieke omroep.

#6 Barry Hartveld

Gespeeld door: Tim Murck

In principe heeft Barry niet heel lang in Spangas gespeeld, maar de seizoenen die hem wel bevatten, waren erg leuk. Of nou ja, Barry zelf vond school niet heel leuk en deed er dan ook vaak alles aan om niet naar school te hoeven. Gelukkig is hij samen met zijn vriendin Jolé en vind hij uiteindelijk zijn passie in de borgwereld. De korte tijd dat we van Barry genoten, was een fijne.

Na het succes in Spangas heeft Murck nog een aantal jaren een paar acteerklussen gedaan. Echter is hij hier al jaren geleden mee gestopt, om zich te focussen op zijn eigen bedrijf. Hij zet zich tegenwoordig onder andere in voor het veilig en playful gebruik van digitale media. Verder is hij op den duur bezig met storytelling & gamification. Ook zeker iemand die niet stil zit.

#7 Jolé van Haagendoorn

Gespeeld door: Gaby Blaaser

Jolé was dus het vriendinnetje van Barry. Hoewel Barry na 1,5 jaar al uit de serie verdween, bleef Jolé nog wel wat langer hangen. Ze stond bekend als Miss Spangalis en leek het voor langere tijd goed voor elkaar te hebben. Zo had ze een passie voor paardrijden en kon ze zich wel vinden in het anti-schoolbeleid van vriendje Barry. Het halen van haar examen ging niet zonder slag of stoot, maar ook dat is allemaal goedgekomen (spoiler!!).

Gaby Blaaser is een echte influencer. Zo doet ze mee aan talloze tv-programma’s, zoals Expeditie Robinson en Echte Meisjes in de Jungle en heeft ze op Instagram een bereik van bijna 400k mensen. Verder is ze nog niet heel lang geleden moeder geworden, hoewel ze helaas niet meer samen is met de vader van haar kind. We wensen haar het allerbeste!

#8 Nassim Gharbi

Gespeeld door: Chems Eddine Amar

Poeh poeh, nóg een bovenbouwer. En niet zomaar eentje, nee, dit was de redacteur van de schoolkrant. Hij liet zichzelf kenmerken als journalist en redacteur en had ook nog eens een grote passie (en talent) voor zingen. De mysteries in de school konden zonder zijn hulp in ieder geval nooit worden opgelost. Wat waren wij blij dat deze intelligente jongen voor ons klaar stond.

Ook nog vandaag de dag verschijnt Amar af en toe op het toneel. Echter richt hij zich ook op kickboksen, in welk vak hij personal trainer is. Het is leuk om te zien hoe iedereen zijn of haar eigen weggaat, maar toch in ons hoofd nooit hun spangas personage ‘flair’ verliest, als dat enige ‘sense’ maakt. Nouja, benieuwd hoe hij er nu uitziet? Kijk eens op onderstaande foto.

#9 Lana van Hamel

Gespeeld door: Roos Smit

Last but not least, de niet-natuurlijk roodharige dame uit de bovenbouw. Eveneens de beste vriendin van Avalanche en een mannenverslindster als het om de liefde ging. Haar vader was de conrector van de school én ze was ook nog eens de zus van Flip en Tobias, remember? Hoewel ze eerst wat verlegen over kwam, verandert dat langzamerhand naar een goedlachse dame die zeker wel weet wat ze wil.

Lana wordt gespeeld door Roos Smit. Haar Instagram-bio bestaat uit de volgende beschrijving: “♀She/Her ✺ Knitting/Textile artist (DM for custom orders!)✹ AMSTERDAM ☾ Vinyasa & Prenatal yoga teacher”. Dan kan je ongetwijfeld een beetje bedenken wat ze tegenwoordig in het dagelijks leven doet (niet acteren, for that matter). En ja, ze ziet er ook nog steeds hetzelfde uit.

We hopen dat je genoten hebt van deze trip down memory lane. Tot de volgende keer! Ennûh, ken je de songtekst nog: ‘Soms weet ik niet wat ik voel, wat ik wil, wie ik ben. Hoor ik er wel helemaal bij? …’