gray concrete pathway surrounded with pink and white flowers

5 tips voor het inrichten van je tuin

Heb je onlangs een nieuw huis gekocht met een tuin? Of ben je jouw huidige tuin een beetje zat? Dan is het hoog tijd om na te gaan denken over het (opnieuw) inrichten van je tuin. Het is een belangrijk onderdeel van je huis waar je in de zomer veel tijd doorbrengt met vrienden en familie. Vooral tijdens de warmere dagen is je tuin de perfecte plek om te zitten met lekker koud drankje na een drukke werkdag. Je wilt je dan natuurlijk niet druk hoeven te maken over hoe je tuin eruit ziet. Als je je tuin gaat inrichten, is het belangrijk om een plan op te stellen. In dit artikel geven wij je alvast 5 tips voor het inrichten van je tuin!

Tip 1: Maak een ontwerpplan

Het inrichten van een tuin begint met een goed doordacht ontwerpplan. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt doen. Begin met het meten van je tuin en maak een schets. Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken: wil je een plek om te ontspannen, een speelgebied voor kinderen, of misschien beide? Bedenk wat je in je tuin wilt hebben, zodat je dat mee kan nemen in je plan. Zo weet je ook van tevoren wat je nog allemaal moet kopen voordat je gaat beginnen.

Tip 2: Voeg een overkapping toe

Een overkapping kan een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin. Het biedt niet alleen beschutting tegen regen en zon, maar het creëert ook een gezellige plek waar je het hele jaar door kunt zitten. Overkappingen zijn er in verschillende stijlen en materialen, waardoor er altijd eentje bij jouw stijl past. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een moderne glazen overkapping of een duurzame aluminium overkapping. Met een overkapping in je tuin kan je altijd heerlijk buiten zitten.

Tip 3: Maak een heerlijke loungehoek

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder een heerlijke loungehoek waar je kan ontspannen en tot rust komen. Neem de loungehoek ook mee in je plan zodat je alvast kunt schetsen waar deze komt te staan en wat je ervoor nodig hebt. Kies comfortabele tuinmeubelen waarin je lekker lang kan blijven zitten. Een grote loungebank is vaak een goed idee. Je kan zelfs kiezen voor een loungebank met tafel. Nog meer zitplekken creëren? Maak dan ook een afgeschermde hoek in je tuin onder de overkapping zodat je beschut kan genieten van de lange zomeravonden.

Tip 4: Plant de juiste planten en bloemen

Het planten van de juiste planten en bloemen is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk om goed na te denken welke je wilt planten, wanneer ze bloeien, hoeveel verzorging ze nodig hebben en of ze in de zon of schaduw moeten staan. Kies daarom voor planten die passen bij de situatie van jouw tuin. Probeer zoveel mogelijke soorten te combineren om een levendige tuin te creëren. Om je tuin nog leuker te maken, kies je voor geurige planten, zoals lavendel of jasmijn.

Tip 5: Creëer een moestuin

Om je tuin speelser en tegelijkertijd functioneel te maken, kan je een moestuin creëren. Hierin kan je je eigen groenten, kruiden en fruit kweken die je kan gebruiken in lekkere recepten. Kies een zonnige plek uit in je tuin en begin met het planten van gewassen die je graag eet. Een moestuin kan variëren van een paar potten op een terras tot een grotere, aangewezen ruimte in je tuin. Let er wel op dat het onderhouden van een moestuin soms wat tijd kost, maar wel met een heerlijk resultaat. Het zorgt voor verse, gezonde producten direct uit eigen tuin.

Met deze vijf tips kan je gaan beginnen met het ontwerpen en inrichten van je nieuwe tuin.