black table lamp on nightstand

Minimalistische slaapkamer inrichten: dit moet je weten

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen en een huis of appartement in mag richten, is het aan te raden om extra aandacht te besteden aan voor welk soort interieur je gaat. Je huis moet echt je thuis zijn en is mede daarom de plek waar je lekker kunt ontspannen en helemaal jezelf kunt zijn. 

Het is bijvoorbeeld een must om je slaapkamer rustig in te richten om zo iedere nacht volledig tot rust te kunnen komen. Een minimalistische slaapkamer kan je helpen om rustig te slapen, stress te verminderen en overdag meer energie te hebben. Denk aan eenvoudige kledingkasten, een bed met een laag profiel en rustige kleuren. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom is een minimalistische slaapkamer een echte aanrader?

Je vraagt je misschien af waarom het van belang is om een rustige en minimalistische slaapkamer te creëren.  De slaapkamer is de plek waar je komt voor een goede nachtrust. Minimalisme, dus weinig spullen en lichte kleuren, dragen hiermee bij aan een rustgevende omgeving. Je hebt weinig afleiding van spullen, drukke kleuren en chaos wat bijdraagt aan je slaapkwaliteit. Vandaag de dag is dat echt meer dan welkom, nu we overdag van alles willen en vooral van alles kunnen. Dit zorgt er regelmatig voor dat jonge mensen overprikkeld raken, waardoor een rustige basis des te belangrijker is.

Wat daarbij goed is om te weten, is dat een rustige en opgeruimde slaapkamer niet alleen zorgt voor een betere slaapkwaliteit, maar ook voor meer energie, minder stress en meer ontspanning. Nu het dagelijks leven alsmaar drukker geworden is en de werkdruk bij veel bedrijven hoog ligt, zien we dat het aantal mensen met burn-out achtige klachten ook toeneemt. Zelf kun je bijdragen aan het verminderen daarvan door gezond te leven, voldoende nachtrust te krijgen en dus een fijn thuis te creëren met een rustige slaapkamer. Minder stress, meer focus – hoe fijn is dat?

Minimalistische slaapkamer inrichten: weinig meubels

Een minimalistische slaapkamer is een slaapkamer waarin weinig meubels staan, maar waarbij de meubels die er staan functioneel en esthetisch zijn. Ga daarom voor meubels met strakke lijnen en een eenvoudig ontwerp en zorg ervoor dat de meubels op elkaar zijn aangepast. Een bed met een laag profiel, gemaakt van lichtgekleurd hout, is een echte aanrader. Match dat bed met een kledingkast in dezelfde kleur en/of van hetzelfde materiaal en vermijd onnodige meubels om dat minimalistische karakter te behouden. Naast een kledingkast kun je nog kiezen voor nachtkastjes en eventueel een extra kast voor handdoeken, ondergoed et cetera.

Ga voor lichte kleuren in een minimalistische slaapkamer

Het inrichten van een minimalistische slaapkamer gebeurt doorgaans niet met felle kleuren en opvallende prints. Omdat rust en ontspanning centraal staan, raden we je aan om voor een neutraal kleurenpalet te gaan. Denk aan zachte tinten, zoals beige, zandkleur, lichtbruin en andere aardetinten, maar ook aan fijne pastelkleuren. Dit zijn kleuren die stuk voor stuk rust uitstralen en waarmee je direct een rustige sfeer creëert in je slaapkamer. Wat misschien mooi is, is om subtiele accenten in meer warmere kleuren toe te voegen voor een mooi geheel. Denk aan nachtblauw of aan mosgroen. Zorg er wel voor dat het geheel altijd rustig blijft.

Less is more: investeer in kwalitatieve spullen voor je slaapkamer

In een slaapkamer waar de rust hoogtij viert, is het prettig om voor meubels en andere spullen te gaan die lang meegaan en die dus tijdloos zijn. In dit geval geldt het welbekende gezegde: less is more, waarbij minder meubels en decoratie dus beter is. Investeer daarom in echt goede meubels, zoals een kwalitatief bedframe met een comfortabel matras en hoogwaardig beddengoed, maar ook in kwalitatieve kasten en nachtkastjes. Zo hoef je de inrichting van je slaapkamer jaren niet aan te passen en ben je in verhouding dus goedkoper uit. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.

Natuurlijke materialen passen goed bij minimalisme in huis

Wat tot slot goed is om te weten, is dat minimalisme niet alleen hand in hand gaat met neutrale tinten, maar ook met natuurlijke materialen. Stoffen zoals linnen, wol en katoen passen ontzettend goed in minimalistische ruimtes, omdat ze warmte en sfeer toevoegen zonder dat de minimalistische stijl doorbroken wordt. Natuurlijke materialen zien we ook terug in de meubels, zoals een houten bedframe, houten kledingkasten en houten nachtkastjes. En wat dacht je van wollen dekens of linnen gordijnen? Dat in combinatie met neutrale tinten en weinig meubels is de ideale basis voor een minimalistische slaapkamer.